Thursday, January 10, 2008

Борек


  • 500г. кайма

  • 10 глави лук

  • сол и пипер на вкус

  • газирана вода

  • кори за баница

  • 4-5 яйца

  • олио


Една тава се намазва с олио. Намазват се поединично корите с олио така че мазнината да се разпредели равномерно. Каймата се запържва с лука и пипера след което готовата плънка се разнася върху двойка кори. По този начин се завиват всички кори и се нареждат в тавата като се нарязва предварително. След като се запече се добавя сместта от газираната вода и яйцата.

Thursday, December 20, 2007

Карловска луканка

На 4кг. смляно свинско (може и конско+пуешко) месо се прибавят 2 кг. говеждо смляно месо и 1 кг. сланина на дребни кубчета. Към всеки килограм от сместа се прибавя 1 кг. сол, 1/2 лъжица захар, чубрица, черен пипер и кимион на вкус. Сместа се омесва добре като от време на време се налива по 1 л. вода. Оставя се 1 нощ и на следващия ден се напълват с нея говежди или свински черва, като се усукват през 25-30 см. Луканките се завързват в двата края със здрав конец, надупчват се с игла, за да излезе въздуха и се окачват на сухо и проветриво място. През 2-3 дена се отъняват и оформят с точилка. След като изсъхнат добре се увиват отделно в хартия, нареждат се в съндъче и се посипват с дървена пепел.


Рецептата на Данчо

Monday, October 29, 2007

SB450 HDA Audio under Linux

I had some troubles to get any sound out of my Toshiba notebook with the recent kernels 2.6.21 and 2.6.22.  My sound card is


00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SB450 HDA Audio (rev 01)


However it is working with 2.6.23-rc4 vanilla kernel. I don’t know whether it is a problem in alsa or in the kernel itself but after several hours of googling I finally got it playing.


Firstly you have to put in  /etc/modprobe.d/aliases or whatever module aliases file you have the following


alias snd-card-0 snd-hda-intel


and secondly in /etc/modprobe.d/alsa-base this one


options snd-hda-intel model=auto enable=1 index=0


and voila! Adjust your sound levels with alsamixer -)

Friday, August 24, 2007

Макарони на фурна

Продукти за една тава:

  • 1 пакет макарони

  • 800мл прясно мляко

  • 1 ч. ч. кристална захар

  • 2 пак. ванилия

  • 4 яйца


Макароните се сваряват в подсолена вода с 4-5 с.л. олио. След това се слагат в намазана с олио тава заедно със сместа от яйцата, захарта, млякото и ванилията. Разбъркват се леко за да се разпределят развномерно в тавата и се слагат да се пекат във фурната на 200 градуса. Сервират се по желание със сирене.

Tuesday, July 10, 2007

Creating an Ad-Hoc network

This is a short reference how to create an Ad-hoc network in Linux using the CLI. More detailed article can be found in this Ubuntu guide.


1. Put the wireless interface in ad-hoc mode


iwconfig eth1 mode ad-hoc


2. Set the channel/frequency that you want to use


iwconfig eth1 channel 11


3. Add the name (ssid) for the network you want to create/join. Use single quotes if there is a space in the name.


iwconfig eth1 essid ‘name’


4. Add a WEP encryption key


iwconfig eth1 key ’s:mykey’


5. Bring the interface back up


ifconfig eth1 up


With Atheros based cards you have to take the VAP down in order to create the interface in ad-hoc mode. There are two ways to do this


# rmmod ath_pci


# modprobe ath_pci autocreate=adhoc


# wlanconfig ath0 destroy


# wlanconfig ath create wlandev wifi0 wlanmode adhoc


With cards using ndiswrapper this should work as follows:


# rmmod ndiswrapper


# modprobe ndiswrapper


The example above shows how to setup the network with WEP encryption. If you want to use WPA you have to install wpa_supplicant and configure wpa_supplicant.conf like this:


network={
ssid=”myadhoc”
mode=1
proto=WPA
key_mgmt=WPA-NONE
pairwise=NONE
group=TKIP
psk=”verysecretpass”
}


Then start wpa_supplicant with


# wpa_supplicant -c/etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf -ieth1 -Dwext -Bw


Of course you have to put the correct interface and driver name for this to work.

Wednesday, July 4, 2007

Палачинки (по-добрите)

Продукти за 2-3 порции:



  • 3 яйца и 3 жълтъка

  • 1 чаша брашно

  • 1 чаша мляко

  • 1 с.л. захар

  • 1 с.л. олио (или масло)

  • 1 ч.л. сол

  • ванилия


Wednesday, June 13, 2007

Mysterious triangles

This riggle was originaly published in the Fortune magazine. At the picture shown below there are two trinagles, the second one is formed by rearanging the pieces of the first one. Yet there is a strange gap in the second triangle. Has area vanished? Is the conservation of matter bogus?